Kombucha - přírodní medicína v každém doušku

Štítky: | kombucha |
16.10.2014 | komentářů: 1
Kombucha - přírodní medicína v každém doušku

Kombuchová houba žije v roztoku čaje a cukru a má velmi pozitivní účinky na organismus člověka. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které napomáhají při řadě onemocnění. Účinky kombuchy a jak si kombuchový nápoj připravit doma, prozradíme v následujícím článku.

Především ti z vás, kteří se léta potýkají s řadou nemocí, by měli zauvažovat o možnosti konzumace kombuchového nápoje. Jeho léčebné účinky jsou léty prověřeny a řada lidí na tzv. kombuchové víno nedá dopustit. Základem nápoje je houba, která "zraje" v roztoku čaje a cukru. Nejprve se vytvoří na hladině jakýsi škraloup, který postupně narůstá na objemu. Kombuchový nápoj s postupným zráním mění svou chuť. V prvních dnech zrání (zhruba 3 dny) má chuť připomínající šumivé sladké víno. Za dalších 6 dní už je chuťově podobné bílému vínu a pokud jej necháte ještě více zrát, už z něj máte ocet.

Příprava kombuchového nápoje

  • 1 až 2 polévkové lžíce sypaného černého nebo zeleného čaje nebo 4 sáčky čaje
  • litr vody
  • 4 až 6 lžic bílého cukru
  • kombucha nasada (lze jí koupit v prodejnách s biopotravinami)
  • velkou sklenicí nebo skleněný džbán


Z jedné až dvou polévkových lžic sypaného čaje nebo 4 sáčků čaje připravíme čajový výluh, který osladíme 4 až 6 lžícemi bílého cukru a vše necháme zchladnout na teplotu 23 až 25 °C. Velkou sklenici nebo džbán důkladně vymyjeme, vypaříme vařící vodou a nalijeme do ní výluh čaje. Přidáme kulturu kombucha nasada, uzavřeme hrdlo sklenice plátnem, zavážeme nebo stáhneme gumičkou a vše umístíme na temné místo. Necháme kvasit týden až deset dní. Poté nápoj zcedíme a přelijeme do připravených plastových nádob, ve kterých nám vydrží minimálně měsíc.

Kombucha účinky

Na lidský organisums má kombucha řadu pozitivních účinků a především lidé ve vyšším věku a ti, kteří trpí určitou nemocí, by měli kombuchový čaj zařadit do pitného režimu, neboť se jedná o účinnou látku proti vzniku rakoviny. Posiluje také imunitu, reguluje trávení, pomáhá při dně, kožních onemocněních, lečí a zmírňuje cukrovku, aterosklerózu, stres a únavu, apod. Je vhodný i pro nemocné lidi trpící obezitou.

Nápoj doporučujeme pít ráno na lačno, po každém jídle nebo dle chuti.

Zdroj foto: foter.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »
6.9.2020 02:50
alena 
kambucha
mam nekolik let starou kambuchu,drzenou ve spizi,co s ni muzu delat??vyhodit??
ALENA

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Když jste toho uvařili moc...

Pokud jste navařili příliš velké množství omáčky na špagety, nalijte ji do zásobníku na led. Pokaždé, když na ni dostanete chuť, rozmrazíte pouze takové…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 24.04.2024

Dnes 24.04 svátek slaví:
Jiří

Zítra 25.04 svátek slaví:
Marek

Včera 23.04 svátek slavil:
Vojtěch

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace