Originální silvestrovské pohoštění

Štítky: | recepty | vánoce |
29.12.2017 | komentářů: 0
Originální silvestrovské pohoštění

Rádi byste si letos na Silvestra dopřáli něco nového? Nebaví vás už dělat klasické jednohubky a chlebíčky a máte chuť slavnostní tabuli něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete námi vybranými recepty. 

Klobásové jednohubky se sýrem

Těsto:

1 kg polohrubé mouky
42 g čerstvého droždí
1/2 bal.prášku do pečiva
300 ml vlažné vody
250 ml mléka
150 ml oleje
1 lžíce soli
2 lžičky kr. cukr

Náplň:

klobása
tvrdý sýr
2 ks  žloutek
rajčatové pyré
oregano

Postup přípravy:

Z vlažného mléka, kr. cukru a droždí si připravíme kvásek.

Ostatní suroviny na těsto si smícháme v misce, přidáme vykvašený kvásek a zpracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout (cca 1 hod.).

Z vykynutého těsta si na pracovní desce vyválíme plát silný cca 1 cm. Vykrajujeme malá kolečka, které si ukládáme na plech, který jsme vyložili papírem. Do každého kolečka si uděláme důlek.

Navrstvíme rajčatové pyré, posypeme oreganem, položíme kolečko klobásky.

Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů do zlata. Těsně před koncem je posypeme strouhaným sýrem a necháme ho roztavit. Dobrou chuť!

Párty sýrové tyčinky

Suroviny:

150 g tvrdý sýr
225 g hladká mouka
80 g másla
4 lžíce mléka
citronová kůra
sůl,
kmín, sezam (nemusí být)

Postup přípravy:

Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme na jemném struhadle nastrouhané máslo a citronovou kůru a promícháme. (můžeme přidat kmín, sezam nebo jiné semínka podle chuti)

Osolíme, přidáme 4 lžíce mléka a hmotu znovu zpracujeme. Nakonec přidáváme prosátou mouku a vypracujeme hladké, měkké těsto, které rozválíme na tloušťky cca 0,5 cm.

Těsto nakrájíme na dlouhé nudličky, které zpracujeme do tyčinky.

Tyčinky uložíme na plech, který jsme vyložili alobalem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 15 minut.

Banánové jednohubky v čokoládě

Suroviny:

1 bal.dětských piškotů
2 ks banánu
1 ks čokolády na vaření
trochu rostlinného tuku
trochu barevné cukrové rýže

Postup přípravy:

Banán si nakrájíme na kolečka. Každé kolečko vložíme mezi 2 piškoty, napíchneme párátko a namočíme do čokolády, v níž jsme rozpustili trochu tuku.

Hotové jednohubky, právě vytažené z horké čokolády, posypeme barevnou cukrovou rýží.

Smažené sýrové jednohubky

Suroviny:

1 ks vejce
200 ml bílého jogurtu
400 g hladké mouky
1 ks staršího pečiva (rohlík)
trochu mléka
1 lžička soli
130 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ..)
130 g balkánského sýra
130 g šunky
1 lžíce oregana
3 lžíce kečupu
olej na smažení

Postup přípravy:

Sýry nastrouháme na hrubém struhadle a šunku nakrájíme na drobno.

Mouku, vejce, starší rohlík namočený v mléce, jogurt, sůl, oregano a kečup zpracujeme, přidáme nastrouhané sýry a nakrájenou šunku a znovu zpracujeme do hladkého těsta.

Těsto rozválíme do obdélníku a nakrájíme ho na čtverce, které ukládáme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran do zlata. Vysmažené ukládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje.

Mini langoše

Těsto:

1 kelímek bílého jogurtu
2 kelímky hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
olej na smažení

Na ozdobu:

kečup
majonéza nebo tatarská omáčka
strouhaný sýr
česnek

Postup přípravy:

Do misky dáme bílý jogurt, kelímek omyjeme a naplníme ho dva krát hladkou moukou. Přidáme k jogurtu, také přidáme 1/2 lžičky jedlé sody a důkladně promícháme. Můžeme přidat i špetku soli. Zpracujeme jednotné těsto, které rozválíme na pomoučněném pracovní desce na hrubší plát. Pomocí menšího pohárku vykrojíme mini kolečka, které smažíme v rozpáleném oleji z obou stran do zlata. (Klidně můžete použít své oblíbené těsto na langoše, inspirujte se pouze nápadem. Toto těsto je bez kynutí a chutná opravdu každému.

Vysmažené ukládáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného oleje a necháme vychladnout.

Vychladlé ozdobíme kečupem, majonézou, tatarskou omáčkou a strouhaným sýrem, případně ještě před zdobením je potřeme česnekem.

 Zdroj Foto: Pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Jak uchovat rajčatový protlak?

Zbyl vám rajčatový protlak? Jak ho uchovat, aby déle vydržel? Když ho přendáme do sklenice se šroubovým uzávěrem, na povrchu posypeme troškou soli a…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 24.04.2024

Dnes 24.04 svátek slaví:
Jiří

Zítra 25.04 svátek slaví:
Marek

Včera 23.04 svátek slavil:
Vojtěch

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace