Černé jeřabiny jsou tou pravou podzimní vitamínovou bombou

Štítky: | recepty |
08.09.2017 | komentářů: 0
Černé jeřabiny jsou tou pravou podzimní vitamínovou bombou

Září je v první řadě úzce spojeno s nástupem do školy. Druhým symbolem pozvolného příchodu podzimu jsou však zralé jeřabiny. Většina z nás si asi vybaví ty červené, ze kterých jsme si jako malé děti dělali korálové náhrdelníky. Věděli jste však, že existují i jeřabiny černé, které jsou velmi přínosné pro naše zdraví?

Jsou trochu trpké, ale uzrálé mohou být i velmi chutné a sladké -  to jsou černé jeřabiny neboli temnoplodec černoplodý. Pro ostřílené botaniky uvádíme i latinský název Aronia melanocarpa. Její plody se nejčastěji sbírají právě na konci léta a na podzim. Jde doslova o vitamínovou bombu.

Kromě vysokého obsahu vitamínu C se v ní nachází vitamín P, který zpevňuje cévní stěny a vitamíny skupiny B. Celkově má tento druh ovoce pozitivní vliv na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Podle vědeckých studií má navíc protirakovinné účinky. Plody můžete zavařit, uchovat v mrazáku či si z nich vyrobit ovocný sirup. Stránka ireceptar.cz dokonce uvádí několik osvědčených receptů.

Kandované jeřabiny na mlsání

Omyté černé jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří.

Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.

Jeřabinový kompot

Na 2 kg jeřabin budete potřebovat 1 kg cukru.

Jeřabiny dejte na noc namočit i se stopkami. Ráno plody otrhejte a asi se 2 dl vody pět minut vařte pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky.

Přidejte cukr a vařte ještě dalších deset minut. Kompotem naplňte sklenice, navrch dejte kyselinu sorbovou (prášek) a celofán.

Nikola Poláková, Roztoky u Jilemnice

Likér z černých jeřabin

Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l černých jeřabin, zalijte 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy). Nechte 14 dní uložené v chladné místnosti. Každý den promíchejte.

Po dvou týdnech svařte litr vody s kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

Můžete udělat takzvaný dokap, který se pije jako víno: Zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru krupice. Opět každý den promíchejte a za čtrnáct dnů slijte do láhví.

Josef Pilnáček, Hradec Králové

Jeřabiny na buchty

Černé jeřabiny zavařujte s větším množstvím cukru. Jsou dost trpké, a tak se hodí je předvařit v cukerném roztoku.

Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody (získáte 1,9 l nálevu. V něm jeřabiny předvařením ztratí tuhost a částečně se prosladí. Nesmí se však rozvařit.

Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé, elastické a zcela prosáklé cukerným roztokem. Už v tomto stavu je můžete použít. Nebo je také zavařit. Vhodnější jsou menší sklenice. Naplňte ji bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili. Poté je sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.

V zimě můžete sladkými kuličkami ozdobit třeba buchtu a cukerným roztokem si osladit a ochutit čaj. Trpkost plodů sice zcela nevymizí, ale hřát vás může vědomí, že dopřáváte svému tělu opravdu zdravou pochoutku.

Lenka Šimíková, Frýdek-Místek

Zdroj foto: pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Co pomůže na spáleniny od slunce?

Existují nejrůznější kosmetické přípravky, pomoci však mohou i věci, které má každý doma. Například obklady z jogurtu, ze silného zeleného či černého čaje…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 24.11.2017

Dnes 24.11 svátek slaví:
Emílie

Zítra 25.11 svátek slaví:
Kateřina

Včera 23.11 svátek slavil:
Klement

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2017 Kontakt

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace