Zavařujete okurky? Nechte se inspirovat netradičními recepty

25.08.2016 | komentářů: 1
Zavařujete okurky? Nechte se inspirovat netradičními recepty

Sezóna okurek je již v plném proudu a tak už ve spoustě domácnostech chystají zavařovačky, aby se zásobili na zimu. Každý má svůj specifický rodinný recept a každá skelnice chutná trochu jinak. Někdo je raději ostřejší, jiný kyselejší, další chce malé okruky, druhý zase velké máčáky. Přinášíme několik málo z nepřeberného množství receptů na zavařené okruky.

Kterou zeleninu a jaké koření zvolit?

Mrkev, křen a cibule jsou základní zeleninou, která zvýrazní chuť láku a dodá lákavý vzhled i zavíčkované sklenici. Kdo rád česnek či feferonky, určitě je přidá aspoň do části nakladaček. K základním dochucovacím ingrediencím patřívá kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček, objevuje se bobkový list, fenykl, hořčičné semínko, skořice. Zajímavou změnu nabízí pikantně trpká příchuť pelyňku estragonu, vůně nahořklého tymiánu, či nenápadné dochucení višňovými či vinnými listy.
Koření se zpravidla odpočítává do sklenic, ale lze jím též okořenit nálev. Někdo si až s měsíčním předstihem chystá koncentrovaný kořeněný macerát, který před použitím ředí vodou.

ZNOJEMSKÝ RECEPT

Odborníci tvrdí, že skutečný recept na znojemské okurky je utajované výrobní tajemství a že jeho proslulost spočívá v kombinaci mnoha bylin. Kdo okurky nakládá, ví, že řada receptů, vůbec ne špatných, se pyšně hlásí ke znojemskému původu, ačkoliv více bylinek neobsahují. Tady je jeden z nich. Všimněte si, že mezi přísadami není umělé sladidlo. To se v mnoha receptech objevuje. Důvodem je údajně schopnost (sacharinu) zachovat křupavost okurčiček. Sterilované okurky prý díky sladidlu také vydrží déle.

Potřebujete:

1 litr vody, 1/4 litru octa, 60 g soli, 200 g cukru, 1 až 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 ks hřebíčku, lžičku hořčičného semínka.

Do každé sklenice: 2 kolečka větší cibule, 5 koleček mrkve, 5 kousků křenu, chomáček kopru, lístek celerové natě

Nálev povaříme. Do sklenic narovnáme okurky, mezi které přidáme nakrájenou zeleninu, kopr a nať, zalijeme nálevem. Sterilujeme při 80 °C 20 minut.
 

S ČESNEKEM

Potřebujete: asi 5 kg okurek, 3 l vody, 1 l octa, 40 g soli, 200 g cukru, 15 kuliček nového koření, 7 bobkových listů, 20 celých hřebíčků, 2 palice českého česneku.

Kdo má rád vůni koření a česneku, tyhle si zamiluje! Česnek rozdělte na stroužky a oloupejte. Vodu, ocet, sůl a koření vložte do hrnce a přiveďte k varu. Do sklenic poté vrstvěte očištěné okurky a stroužky česneku (na sklenici bohatě postačí jeden). Sterilujte 20 minut při 85 stupních Celsia.
 

PIKANTNÍ KŘENOVÉ

Potřebujete: 3 kg okurek, 2 l vody, 600 ml octa, 80 g soli, 150 g cukru, 1 lžíci hořčičného semínka, 25 ks cukerinu, kopr, křen, cibuli, mrkev. Do každé sklenice pak 10 kuliček celého pepře, 9 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 chilli papričku.

Nejprve očistěte okurky a připravte lák. Svařte vodu, ocet, sůl a cukr s hořčičným semínkem. Až když nálev stáhnete z ohně, nechte v něm rozpustit cukerin. Do sklenic pak naskládejte okurky střídavě s cibulí a kolečky mrkve a kouskem křenu. Do každé sklenice nezapomeňte přidat i koření a chilli papričku. Zalijte připraveným lákem a sterilujte 20 minut při 85 stupních Celsia.
 

BEZ ZAVAŘOVÁNÍ

Potřebujete: okurky nakládačky (5-7cm), cibule, mrkev, snítky kopru

Nálev: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 Deko, 65-70 koleček sacharinu (toto množství vystačí na 5-6 sklenic o obsahu 720ml)

Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve a cibule a snítku kopru. Stavíme je na nějakou silnější podložku např. korkovou nebo na froté ručník.
Nálev připravíme svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít např. kuchyňskou chňapku. Když je obsah sklenic vlažný, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.

OKURKY S CELEROVOU NATÍ

Potřebujete: okurky, 1 l vody, 1/4 l octa, 60 g soli, 20 dkg cukru, 1-2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 ks hřebíčku, 1 lžička hořčičného semínka.

Připravte nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenice narovnejte okurky (ty větší), dále přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček křenu, celerovou nať a kopr, dorovnejte okurkami (malými) a zalijte. Sterilujte 20 minut na 80 °C. Nálev ze tří litrů vyjde přibližně na 15-17 sklenic (obsah 720 ml).
 

PRO DIABETIKY

Potřebujete: 1,75 l vody, 0,5 litru octa, 1 deko, 55 kusů umělého sladidla

Okurky naskládáme do zavařovacích sklenic. Do každé z nich přidáme tři čtyři malé cibulky, na špalíčky nakrájenou mrkev a kopr. Takto nachystané okurky k zavařování zalijeme horkým lákem. Sklenice naskládáme do vyššího pekáče, zalijeme 3 cm vodou, aby nepopraskaly a sterilujeme dvacet minut v troubě při teplotě 250 °C.
 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »
8.9.2016 19:08
Ruža z Moravy 
Zavařujete okurky
Díky za dobré recepty, jen malá připomínka-opravte překlep v názvu-přehozená písmenka. Také se mi to často stává. Jinak výborná stránka, určitě se bude hodit mnoha důchodcům.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Co dělat, když vám omrznou nohy nebo ruce?

Samozřejmě mluvíme o lehčích omrzlinách, při těch těžších je nutné navštívit lékaře. Pokud tedy díky chladu začínáte ztrácet citlivost, je třeba ihned jít…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 16.11.2018

Dnes 16.11 svátek slaví:
Otmar

Zítra 17.11 svátek slaví:
Mahulena

Včera 15.11 svátek slavil:
Leopold

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2018 Kontakt

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace