Bylinkový speciál: Co sbírat v srpnu?

Štítky: | Zdraví | bylinky | příroda |
20.08.2022 | komentářů: 0
Bylinkový speciál: Co sbírat v srpnu?

Při podzimní rýmě a nachlazení vlastnoručně nasušené bylinky jako když najdete. Srpen je skvělým měsícem pro sběr některých z přírodních pomocníků. Jde přitom o rostliny, které jsou na zahradách a loukách celkem běžné. Čtyři léčivé rostliny, s jejichž sběrem a sušením můžeme nyní začít, vytipoval pro čtenáře webu novinky botanik docent Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze.

Třapatka nachová – Echinacea

Posílení imunity a první pomoc při nachlazení. Za nejsilnější jsou považovány tzv. echinaceové kapky, tedy výluh z rostlin do lihu. V druhé polovině léta lze sbírat a sušit nadzemní část třapatky (květy a listy).  Účinné látky jsou nejvíce v kořeni, ten se však sklízí na podzim.

Bylo prokázáno, že látky obsažené v echinacei stimulují buňky našeho imunitního systému k tomu, aby likvidovaly mikroby. Své jméno získala podle pichlavého středu květu. Echinos znamená řecky ježek.

Česnek kuchyňský

 

Začíná se sklízet na konci července až v půlce srpna. Jestli nemáte na zahradě vlastní, zkuste česnek koupit přímo od pěstitelů a dobře uskladnit, aby nevysychal a neplesnivěl. Kdo bydlí v bytě, může česnek buď zamrazit, nebo namlít, smíchat se solí a ve skleničkách uchovávat v lednici.

Účinky česneku na naše zdraví jsou téměř zázračné. Působí proti bakteriím, plísním, virům a je uznáván jako přírodní antibiotikum. Užívat ho můžete jak preventivně, tak při počínajícím onemocnění.

Česnek se osvědčil také jako prevence rizika infarktu a nemocí cév, které mohou vést až k mozkové mrtvici. Zároveň pomáhá s detoxikací krve, snižuje hladinu cholesterolu, odplavuje z těla škodlivé látky a pozitivně působí také na trávicí systém. Pozor by si ale měli dát lidé s nemocemi žaludku či žlučníku a s léky na ředění krve.

Růže šípková

Keř rostoucí u každé druhé silnice.  Šípky obsahují vitaminy C, B1, B2, B3, E, P, K, karotenoidy, glykosidy, asi 30 % cukrů, kyselinu citronovou a jablečnou, pektiny, třísloviny a slizy. Ze šípků se připravuje hlavně čaj proti nachlazení a infekcím. Díky vysokému obsahu „céčka” působí látky obsažené v šípcích jako silný antioxidant, což znamená, že podporují naši imunitu.

Ale působí pozitivně i na zpevnění cévních stěn a jako prevence vzniku křečových žil. Konzumace šípků mírně snižuje krevní tlak, uklidňuje a podporuje správné fungování střev. Latinský název Rosa canina znamená psí růže, údajně proto, že ve starověkém Římě používali plody rostliny proti vzteklině. Šípky je možné sušit, ale i zmrazit. Nejčastěji se pije šípkový čaj, ale maximum vitaminu C získáme tehdy, když nebudeme šípky vařit, horkost totiž céčko ničí.

Lopuch větší

V našich zemích je brán jako plevel a říká se mu bodlák. Málokdo však ví, že zejména kořen této mohutné rostliny má pozitivní účinky na naše zdraví. V italské a francouzské kuchyni se dokonce používá jako zelenina, strouhá se nebo upravuje podobně jako chřest. Pro kulinářské účely ho můžete sklízet již nyní.

Pro sušení ale počkejte do podzimu, kdy se právě do kořenů stahují prospěšné látky. Abychom ho získali, musíme rostlinu opatrně vyrýt, kořen omýt. Sušte ho nakrájený na kousky při vyšší teplotě, třeba doma na topení.

Nálev z kořene lopuchu se pije samostatně nebo jako součást čajových směsí, například na posílení imunity. Obsahuje totiž až z 50 % inulin, který podporuje růst a akceschopnost přátelských střevních bakterií. Dále pak látky jako slizy, třísloviny, hořčiny a minerály (vápník, železo, sodík), vitamin C a další.

Podle webu novinky pomáhá při vysokém tlaku, při oteklých nohou, k očištění krve a zlepšení látkové výměny, při dně, cukrovce či žaludečních vředech. K zevnímu užití se hodí pro růst vlasů, léčbu ekzémů a hojení ran.

Zdroj foto: Pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Pudink bez škarloupu

Někdo ho miluje, někdo ale nesnáší. Škraloup na pudinku. Jak se ho zbavit? Posypte uvařený pudink moučkovým cukrem, škraloup se pak nevytvoří.

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 26.09.2022

Dnes 26.09 svátek slaví:
Andrea

Zítra 27.09 svátek slaví:
Jonáš

Včera 25.09 svátek slavil:
Zlata

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2022 Kontakt | Nastavení cookies