Už rostou! Houbařská sezona začala

16.06.2016 | komentářů: 0
Už rostou! Houbařská sezona začala

Chodíte rádi na houby? Můžete už směle vyrazit. Sezona začala. Podle mykologů se dají najít prakticky všechny obvyklé druhy letních hub, jako jsou hřiby, holubinky, žampióny či muchomůrky růžovky. Houbaři mají šanci hlavně v oblastech, kde se vyskytly vydatnější srážky.
 

Mykologové mají pro houbaře dobré zprávy i na další dny. "Houby se budou s blížícím se létem i nadále druhově rozhojňovat. Do naší poradny hub z volné přírody pravidelně lidé přináší nálezy hub k určení," uvádí se na stránkách České mykologické společnosti.

„Dá se říci, že rostou všude. Ale tím, jak jsou nerovnoměrné srážky a lokální bouřky, může to být tak, že v jednom lese je hub dost a v druhém o pět kilometrů dále nic," uvedl pro novinky.cz Jan Borovička z České mykologické společnosti, podle něhož letos začala sezóna dříve než loni.

Houby se právě rozrůstají na více místech, mezi nimi i ty pro houbaře zajímavé. Křemenáč březový, hřib žlutomasý – známá a chutná „babka“, sem tam nějaký klouzek, ale převažuje hřib kovář, který nyní mezi rourkatými druhy jasně panuje.

Můžete svou vášeň sdílet s ostatními houbaři

Na internetu je několik webových stránek, na nichž si nadšení houbaři sdělují místa, kde houby rostou a jaké druhy. "Dneska Litvínov jeden bílý hřib několik lišek a plný koš masáků.Bude bramborajda a škvarky s masáků," tak vypadají hlášení houbařů.

Je však nutné sbírat a hlavně jíst houby, u kterých jsme si jistí, že nám nezpůsobí zdravotní problémy. Pokud si nejste jistí, raději houbu nejezte, vyfoťte ji a pošlete nebo přineste do poradny.

Z problematických hub už podle mykologů roste muchomůrka růžovka, která je lehce zaměnitelná s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. „Je potřeba, aby každý, kdo sbírá tuto houbu, věděl úplně přesně, podle čeho ji má poznat, aby nedošlo k záměně,” řekl Jan Borovička.

Mezi žampióny je třeba dát si pozor na pečárku zápašní, což je mírně jedovatý druh. Velmi hojně rostou hřiby kováře a také hřiby koloděje, které intenzivně modrají, když se překrojí. Ty obsahují látky, které mohou způsobit trávicí potíže, podle Borovičky je nutné je dostatečně tepelně upravit.
 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Jak předejít kocovině

Vánoce se kolikrát neobejdou bez sklenky něčeho ostřejšího a aby nás druhý den nebolela hlava, můžete zkusit tyto triky: Před flámem sníst něco mastnějšího…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 10.12.2024

Dnes 10.12 svátek slaví:
Julie

Zítra 11.12 svátek slaví:
Dana

Včera 09.12 svátek slavil:
Vratislav

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace