Černé jeřabiny jsou tou pravou podzimní vitamínovou bombou

Štítky: | recepty |
08.09.2017 | komentářů: 0
Černé jeřabiny jsou tou pravou podzimní vitamínovou bombou

Září je v první řadě úzce spojeno s nástupem do školy. Druhým symbolem pozvolného příchodu podzimu jsou však zralé jeřabiny. Většina z nás si asi vybaví ty červené, ze kterých jsme si jako malé děti dělali korálové náhrdelníky. Věděli jste však, že existují i jeřabiny černé, které jsou velmi přínosné pro naše zdraví?

Jsou trochu trpké, ale uzrálé mohou být i velmi chutné a sladké -  to jsou černé jeřabiny neboli temnoplodec černoplodý. Pro ostřílené botaniky uvádíme i latinský název Aronia melanocarpa. Její plody se nejčastěji sbírají právě na konci léta a na podzim. Jde doslova o vitamínovou bombu.

Kromě vysokého obsahu vitamínu C se v ní nachází vitamín P, který zpevňuje cévní stěny a vitamíny skupiny B. Celkově má tento druh ovoce pozitivní vliv na krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Podle vědeckých studií má navíc protirakovinné účinky. Plody můžete zavařit, uchovat v mrazáku či si z nich vyrobit ovocný sirup. Stránka ireceptar.cz dokonce uvádí několik osvědčených receptů.

Kandované jeřabiny na mlsání

Omyté černé jeřabiny dejte do polévkové mísy s pokličkou. Nalijte na ně horký svařený cukr (1 kg cukru na 1/2 l vody) a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte a to dělejte asi osm dní, dokud se sirup nevyvaří.

Potom černý jeřáb na prudkém slunci nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.

Jeřabinový kompot

Na 2 kg jeřabin budete potřebovat 1 kg cukru.

Jeřabiny dejte na noc namočit i se stopkami. Ráno plody otrhejte a asi se 2 dl vody pět minut vařte pod pokličkou a dalších deset minut bez pokličky.

Přidejte cukr a vařte ještě dalších deset minut. Kompotem naplňte sklenice, navrch dejte kyselinu sorbovou (prášek) a celofán.

Nikola Poláková, Roztoky u Jilemnice

Likér z černých jeřabin

Do čtyřlitrové láhve dejte 1 l černých jeřabin, zalijte 1 l jemné lihoviny (vodky, brandy). Nechte 14 dní uložené v chladné místnosti. Každý den promíchejte.

Po dvou týdnech svařte litr vody s kilogramem cukru krupice a vychladlý roztok nalijte k jeřabinám. Následujících čtrnáct dnů láhev denně promíchejte. Potom výluh sceďte do láhví a uložte.

Můžete udělat takzvaný dokap, který se pije jako víno: Zbylé jeřabiny zalijte nálevem z 1,5 l vody a 3/4 kg cukru krupice. Opět každý den promíchejte a za čtrnáct dnů slijte do láhví.

Josef Pilnáček, Hradec Králové

Jeřabiny na buchty

Černé jeřabiny zavařujte s větším množstvím cukru. Jsou dost trpké, a tak se hodí je předvařit v cukerném roztoku.

Rozpusťte 1,5 kg cukru v 1 litru vody (získáte 1,9 l nálevu. V něm jeřabiny předvařením ztratí tuhost a částečně se prosladí. Nesmí se však rozvařit.

Předváření ukončete, když jsou jeřabiny změklé, elastické a zcela prosáklé cukerným roztokem. Už v tomto stavu je můžete použít. Nebo je také zavařit. Vhodnější jsou menší sklenice. Naplňte ji bobulemi a zalijte cukerným roztokem, v němž jste jeřabiny předvařili. Poté je sterilujte ve vodní lázni horké 80 °C po dobu 20 minut.

V zimě můžete sladkými kuličkami ozdobit třeba buchtu a cukerným roztokem si osladit a ochutit čaj. Trpkost plodů sice zcela nevymizí, ale hřát vás může vědomí, že dopřáváte svému tělu opravdu zdravou pochoutku.

Lenka Šimíková, Frýdek-Místek

Zdroj foto: pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Když jste toho uvařili moc...

Pokud jste navařili příliš velké množství omáčky na špagety, nalijte ji do zásobníku na led. Pokaždé, když na ni dostanete chuť, rozmrazíte pouze takové…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 25.04.2024

Dnes 25.04 svátek slaví:
Marek

Zítra 26.04 svátek slaví:
Oto

Včera 24.04 svátek slavil:
Jiří

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace