Jak na letní jídelníček?

Štítky: | Zdraví | strava |
16.07.2022 | komentářů: 0
Jak na letní jídelníček?

Trávicí či žaludeční potíže, vysoká hladina cholesterolu – i to může ohrozit srdce. Na vině přitom může být špatně zvolený letní jídelníček. Na co si dát tedy pozor?

Letní grilovačky, smažák, langoše a další „dovolenková“ jídla mohou být pro tělo z dlouhodobějšího hlediska problémem. Informoval o tom web novinky.cz „Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko takzvaných civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi,” vysvětluje pro novinky lékařka Eva Kociánová, garantka projektu Srdce v hlavě.

Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. „Omezit bychom měli zejména tuky plné nasycených mastných kyselin. Najdeme je v kokosovém oleji, palmovém oleji, másle, sádle, uzeninách, tučném mase, tučných mléčných výrobcích a v jemném a trvanlivém pečivu, zejména u druhů s polevou či náplní,“ vysvětluje nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Pozor také na obsah masa v konzervách. Pokud obsahují pod 70 % masa, hladině cholesterolu neprospějí. U sýrů se zase vyhněte produktům s obsahem tuku nad 40 %. Jogurty jsou vhodné ty, které jsou tučné do 3 %.

Zvolte rostlinné tuky

Nezdravé živočišné tuky nahraďte tuky rostlinného původu. Těmi jsou například kvalitní rostlinné oleje, chia či lněná semínka nebo ořechy. Obsahují velký podíl omega 6 a omega 3 vícenenasycených mastných kyselin. Ty působí příznivě na náš srdečně cévní systém a pomáhají snižovat hladinu LDL (zlého) cholesterolu v krvi.

Prospěšné omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy v tučných rybách, jako je například losos. Na našem talíři by se měly objevovat nejlépe dvakrát týdně. Což v létě a například u moře nemusí být takový problém.

Dbejte na vlákninu

Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má také vláknina. „Denní příjem by měl tvořit 500 g. Ovoce a zelenina navíc obsahují vitamíny, minerální a další látky, které mají dobrý vliv na náš organismus, jako jsou antioxidanty a rostlinné steroly. To jsou přírodní látky, které se svou strukturou podobají cholesterolu. Proto zabraňují vstřebávání části cholesterolu ze střeva do krve. Rostlinné steroly se v malém množství přirozeně vyskytují v naší stravě, například v rostlinných olejích, obilovinách či ve zmiňovaném ovoci nebo zelenině,“ uvedla pro novinky Kociánová.

Dodržujte pitný režim

Dejte přednost obyčejné vodě před slazenými nápoji a limonádami. Před každým jídlem si dopřejte sklenici vody, čímž si jednak zaplníte žaludek a zkonzumujete méně jídla a pak tělu dopřejete dostatek tekutin, které zejména v letním počasí z pohledu zdraví hrají velmi důležitou roli.

Zdroj foto: Pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Když jste toho uvařili moc...

Pokud jste navařili příliš velké množství omáčky na špagety, nalijte ji do zásobníku na led. Pokaždé, když na ni dostanete chuť, rozmrazíte pouze takové…

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 01.05.2025

Dnes 01.05 svátek slaví:
Svátek práce

Zítra 02.05 svátek slaví:
Zikmund

Včera 30.04 svátek slavil:
Blahoslav

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2025 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace