Průzkum: V domovech seniorů je malý výběr jídel

Štítky: | Zdraví | péče ve stáří | domov seniorů |
11.03.2024 | komentářů: 0
Průzkum: V domovech seniorů je malý výběr jídel

Nejnovější průzkum Masarykovy univerzity ukázal, že v domovech seniorů mají klienti často malý výběr, krátký čas na jídlo či dlouhé prodlevy mezi večeří a spánkem. Někde si třeba kvůli hygienickým pravidlům nemohou senioři připravit vlastní jídlo podle své chuti. Informoval o tom web Novinky.cz.

Za výzkumem stojí  socioložky Masarykovy univerzity v Brně. Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb jejich zjištění odmítl. „Analyzovaly jsme dostupné informace o stravování v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem ve dvou regionech – v Jihomoravském kraji a v Praze. Na jejich základě se zdá, že v mnoha zařízeních hraje strava spíše okrajovou roli,“ řekla Novinkám jedna z autorek Marcela Petrová Kafková. 

Mnohdy tak podle jejich zjištění stačí, že jsou senioři najedení, a na jejich spokojenost se nehledí. Jídelníčky jsou v některých případech sestavovány na základě zastaralých nutričních doporučení. Častý je podle autorek výzkumu také krátký čas vydávání jídel. Ve většině zařízení je servírováno v rozmezí 30 až 60 minut, čemuž musejí jejich obyvatelé podřídit svůj režim. Poslední večeře se lidem, kteří nemají cukrovku, vydává nejčastěji mezi pátou a půl šestou odpolední.

„V domovech, kde končí výdej dříve, mají lidé dlouhé časové období mezi spánkem a jídlem,“ poukázaly autorky Petrová Kafková a Martina Němcová. Třeba v létě, kdy se později stmívá, tak musejí přizpůsobovat režimu návrat z procházky do domova. Podle Jiřího Horeckého z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ale řada domovů pozdní večeře nabízí, a to nejen diabetikům. „Součástí bývají i průběžné nabídky možnosti dát si něco malého, například pomazánky, sýry, paštiky, jogurty a pečivo,“ oponuje.

Dvě varianty musí stačit

Podle studie mají lidé v mnoha domovech navíc velice omezené možnosti výběru stravy. Buď vůbec žádné nebo dvě varianty. „Jde často jen o pseudovolbu, kdy je jedno jídlo mírně upravováno. Například je ryba s bramborovou kaší zaměněna za rybu s vařenými brambory,“ konstatovaly výzkumnice.

„Může se to zdát banální, ale mají jen velmi malou možnost rozhodovat o složení i časování jídla. Představte si režim stravování v nemocnici a to, že by to najednou byl způsob stravování po zbytek vašeho života,“ dodala Petrová Kafková.

Podle Horeckého se ale řada domovů řídí doporučenými nutričními standardy pro seniory. „Jídelní lístky jsou tvořeny ve spolupráci s nutričními terapeuty a zaměřují se na to, aby byly správně nastaveny,“ tvrdí. Popírá i to, že by mělo být proti hygienickým předpisům, když si lidé chtějí uvařit nebo ohřát vlastní jídlo na pokoji, jak v některých případech zjistily výzkumnice.

„Je to spojené spíše se dvěma problémy. Jednak většina pokojů nedisponuje sporákem či plotýnkou a pak je řada obyvatel převážně nebo zcela závislá na celodenní péči a podpoře, není to často v jejich silách,“ reagoval Horecký.

Zdroj foto: Pixabay.com


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!

Sdílejte tento článek na Facebooku.



Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku »

Zatím nebyl vložen žádný komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Formulář pro přihlášení

 
Registrace | Zapomenuté heslo

Rady a tipy

Pudink bez škarloupu

Někdo ho miluje, někdo ale nesnáší. Škraloup na pudinku. Jak se ho zbavit? Posypte uvařený pudink moučkovým cukrem, škraloup se pak nevytvoří.

zobrazit celou radu »

zobrazit všechny tipy »
svatky

Nazapomeňte poblahopřát

Dnes je 27.04.2024

Dnes 27.04 svátek slaví:
Jaroslav

Zítra 28.04 svátek slaví:
Vlastislav

Včera 26.04 svátek slavil:
Oto

© Na stará kolena | vyrobil INET-SERVIS.CZ 2013 - 2024 Kontakt | Nastavení cookies

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu nastarakolena.cz vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace