Průzkum: V domovech seniorů je malý výběr jídel
Nejnovější průzkum Masarykovy univerzity ukázal, že v domovech seniorů mají klienti často malý výběr, krátký čas na jídlo či dlouhé prodlevy mezi večeří a spánkem. Někde si třeba kvůli hygienickým pravidlům nemohou senioři připravit vlastní jídlo podle své chuti. Informoval o tom web Novinky.cz.
Za výzkumem stojí socioložky Masarykovy univerzity v Brně. Jiří Horecký z Asociace poskytovatelů sociálních služeb jejich zjištění odmítl. „Analyzovaly jsme dostupné informace o stravování v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem ve dvou regionech – v Jihomoravském kraji a v Praze. Na jejich základě se zdá, že v mnoha zařízeních hraje strava spíše okrajovou roli,“ řekla Novinkám jedna z autorek Marcela Petrová Kafková.
Mnohdy tak podle jejich zjištění stačí, že jsou senioři najedení, a na jejich spokojenost se nehledí. Jídelníčky jsou v některých případech sestavovány na základě zastaralých nutričních doporučení. Častý je podle autorek výzkumu také krátký čas vydávání jídel. Ve většině zařízení je servírováno v rozmezí 30 až 60 minut, čemuž musejí jejich obyvatelé podřídit svůj režim. Poslední večeře se lidem, kteří nemají cukrovku, vydává nejčastěji mezi pátou a půl šestou odpolední.
„V domovech, kde končí výdej dříve, mají lidé dlouhé časové období mezi spánkem a jídlem,“ poukázaly autorky Petrová Kafková a Martina Němcová. Třeba v létě, kdy se později stmívá, tak musejí přizpůsobovat režimu návrat z procházky do domova. Podle Jiřího Horeckého z Asociace poskytovatelů sociálních služeb ale řada domovů pozdní večeře nabízí, a to nejen diabetikům. „Součástí bývají i průběžné nabídky možnosti dát si něco malého, například pomazánky, sýry, paštiky, jogurty a pečivo,“ oponuje.
Dvě varianty musí stačit
Čtete také
Podle studie mají lidé v mnoha domovech navíc velice omezené možnosti výběru stravy. Buď vůbec žádné nebo dvě varianty. „Jde často jen o pseudovolbu, kdy je jedno jídlo mírně upravováno. Například je ryba s bramborovou kaší zaměněna za rybu s vařenými brambory,“ konstatovaly výzkumnice.
„Může se to zdát banální, ale mají jen velmi malou možnost rozhodovat o složení i časování jídla. Představte si režim stravování v nemocnici a to, že by to najednou byl způsob stravování po zbytek vašeho života,“ dodala Petrová Kafková.
Podle Horeckého se ale řada domovů řídí doporučenými nutričními standardy pro seniory. „Jídelní lístky jsou tvořeny ve spolupráci s nutričními terapeuty a zaměřují se na to, aby byly správně nastaveny,“ tvrdí. Popírá i to, že by mělo být proti hygienickým předpisům, když si lidé chtějí uvařit nebo ohřát vlastní jídlo na pokoji, jak v některých případech zjistily výzkumnice.
„Je to spojené spíše se dvěma problémy. Jednak většina pokojů nedisponuje sporákem či plotýnkou a pak je řada obyvatel převážně nebo zcela závislá na celodenní péči a podpoře, není to často v jejich silách,“ reagoval Horecký.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Jaké méně známé bylinky pomohou s imunitou? - číst více »
Průměrná délka života vzrostla o tři čtvrtě roku - číst více »
5 drobností, kterými můžete snížit riziko demence - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.