Některé druhy zeleniny umí snížit riziko mozkové mrtvice

Jezte zeleninu a budete zdraví! Podobná tvrzení se často říkají malým dětem. Pozornost by jim však měli věnovat i dříve narození. Vědci totiž přišli s tvrzením, že některé druhy zeleniny mohou výrazně snížit riziko mozkové příhody. Brokolici, květák, růžičkovou kapustu a čínské zelí by tak do svého jídelníčku měly zapojit zejména starší ženy.
Nejnovější studie prokázala, že ženy, které jedly tři a více porcí zmiňované zeleniny denně, měly mnohem zdravější tepny a cévy. Studie se zabývala stavem cév celkem u 954 žen od sedmdesáti let. Karotidové (krční) tepny u žen, které jedly “ zelenou zeleninu”, byly o 0,05 mm tenčí než u těch, které ne. Jde o velmi dobrý výsledek, jelikož i snížení tloušťky o pouhých 0,1 mm může snížit riziko mrtvice až o pětinu.
Čtete také
„Jedná se o jednu z mála studií, která zkoumala možný dopad různých typů zeleniny i na kardiovaskulární onemocnění,” uvedla Lauren Blekkenhorstová pro Daily Mail. Ačkoli byla studie provedena pouze na ženách, podobné přínosy mohou být patrné i u mužů. Srdeční onemocnění, která zahrnují infarkty a mrtvice, jsou podle webu novinky.cz v České republice dlouhodobě nejčastější příčinou úmrtí.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
Kolagen pro seniory: Co byste měli vědět - číst více »
Zdravé kosti, méně zánětů. Senioři by si měli hlídat hladinu vitamínu D - číst více »
8 kroků k dlouhověkosti - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.