Senioři si ničí zdraví špatným jídlem
Kvalita stravování je důležitá v každém věku. Senioři se však v tomto ohledu mnohdy zanedbávají. Podle studie vedené na Katolické univerzitě Nejsvětějšího srdce při poliklinice Agostino Gemelli v Římě, každý třetí senior konzumuje více než jednou za měsíc prošlé potraviny.
Jde nejčastěji o mléko a mléčné výrobky, ale často na jejich stole nechybějí ani pokrmy, které byly špatně zmrazeny. Spolu se špatnou hygienou a špatnou skladbou jídelníčku tak roste nebezpečí intoxikace, které se ještě zvyšuje v souvislosti s věkem konzumentů a s vysokými teplotami. Informoval o tom web moneymag.cz.
Vědci se zaměřili na 200 starých lidí, jejichž průměrný věk byl 74 let. Ze studie vyplynulo, že volba skladby jídelníčku našich dědečků a babiček nijak nevyniká rovnováhou a bezpečností, přestože je správná výživa považována za zásadní faktor pro udržení zdraví ve stáří a přestože je bezpečnosti potravin přikládána velká důležitost zejména u starých lidí. Ti jsou totiž mnohem zranitelnější a jsou mnohem více vystaveni nebezpečí oslabení obranyschopnosti organismu a vzniku chronických nemocí.
Čtete také
Zhruba každý třetí senior přiznal, že jeho strava není vyvážená, zvláště proto, že konzumuje příliš mnoho cukrů a tuků. Celých 40 procent sledovaných starých lidí nestuduje etikety na potravinách, aby zjistili nutriční složení výrobku.
Polovina dotázaných také uvedla, že potraviny před přípravou rozmrazuje při pokojové teplotě. Tím se senioři vystavují nebezpečí otravy, která může případně nastat z důvodu množení bakterií.
Zdroj foto: Pixabay.com
Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas novinky, aktuality a rady!
Podobné články
5 drobností, kterými můžete snížit riziko demence - číst více »
Senioři jsou nejohroženější skupinou, která trpí sebevražednými sklony - číst více »
Kardiaky trápí tropické teploty. Rizikové je rychlé zchlazení - číst více »
Sdílejte tento článek na Facebooku.